Przeznaczenie
Kombajn wyrobów kulinarnych służy do formowania pierogów z ciasta pszennego i pasztecików z ciasta drożdżowego napełnionych dowolnym farszem, uszek, kopytek z ciasta pszenno - ziemniaczanego, klusek leniwych, pyz z nadzieniem lub bez nadzienia, klusek śląskich oraz bułeczek drożdżowych zwanych *pampuchami*.
Surowce stosowane do przgotowania farszu: mięso, warzywa, owoce, ser, ziemniaki, kapusta i inne.
Wszystkie części kombajnu mające styczność z ciastem lub farszem zostały wykonane z materiałow kwasoodpornych lub nierdzewnych. Kombajn spełnia wszelkie przepisy i wymagania stawiane dla tego typu maszyn, odnośnie zachowania higieny, pracujących w przemyśle spożywczym.
Opis urządzenia
Kombajn składa się z następujących części:
** podstawy z umieszczonymi na niej mechanizmami napędowymi
** podajnika ciasta
** zespołu podawania farszu
** zespołu formowania
** instalacji elektrycznej
Zasada działania
Kombajn napełnia i formuje wyroby kulinarne z farszu i ciasta uprzednio przygotowanego na oddzielnych maszynach specjalistycznych.
Do zasobnika ciasta podajemy wcześniej przygotowane ciasto w kształcie batonu o średnicy około 4 - 6 cm. Z zasobnika ciasto odbierane jest przez wewnętrzny ślimak, który powoduje jego sprasowanie w komorze i przeciśnięcie przez ustniki formujące. Tak przeciśnięte ciasto wychodzi z kombajnu na zewnątrz w formie *rury* w przypadku pierożków i pasztecików lub w formie *pręta* w przypadku kopytek. Z załadowanego zasobnika farszu ślimak podający przemieszcza farsz do komory, w której obracająca się pompa łopatkowa dalej przemieszcza farsz przez rurę do wnętrza wyciśniętej rury z ciasta.
Zasobnik mąki napełniony jest przesianą mąką. Obracająca się szczotka podaje mąkę przez otworki wykonane w dolnej części zasobnika na przesuwającą się rurę z ciasta napełnioną farszem.
Wyciskane ciasto o przekroju rury napełnione farszem i posypywane mąką na zewnętrznej powierzchni, przesuwa się pod obracającą głowicą formującą, która formuje wyroby.
Uformowane wyroby spadają po rynnie zsypowej na stanowisko odbioru najlepiej na stół obrotowy lub przenośnik taśmowy, a następnie gotowe wyroby przenoszone są do dalszej obróbki, np. gotowania, mrożenia lub smażenia.
Wyposażenie
Kombajn wyposaża się w jedną z następujących przystawek formujących (do wyboru przez zamawiającego):
a. przystawka do formowania pierogów o masie: 35g, 30g, 20g, 15g i 7g
b. przystawka do formowania półwyrobów na uszka o masie: 12 - 14g lub 8 - 9g
c. przystawka do formowania pasztecików: 70g, 35g
d. przystawka do formowania kopytek: około 10g
e. przystawka do formowania klusek śląskich: około 12g
f. przystawka do formowania pyz o średnicy: 30, 40 i 50 mm
g. przystawka do formowania leniwych
h. przystawka do formowania bułeczek drożdżowych
Dane techniczne
Wyszczególnienie Jedn. Dane
a. napięcie zasilania V / Hz 3 x 400 / 50-60
b. moc zainstalowana kW 1,1
c. wymiary gabarytowe mm 970 x 600 x 1410
(dł. x szer. x wys.)
d. masa kg 135