Przeznaczenie
Aparat przeznaczony jest do schładzania w zimnej wodzie (lodowej) ugotowanych pierogów i innych wyrobów z mąki oraz podawania ich przy pomocy transportera siatkowo-szczebelkowego na tace lub do pojemnika przed pakowaniem.
Woda schładzana jest w oddzielnym urządzeniu tzw. „Generatorze wody lodowej” połączonym z instalacją wodną wanny.
Opis urządzenia
Aparat składa się z dwóch podstawowych zespołów:
a. izolowanego prostokątnego zbiornika
b. transportera wybierającego pierogi
Zbiornik schładzający wykonany jest z blachy nierdzewnej ustawiony na 4 nogach zakończonych regulowanymi przy pomocy śrub stopkami. Izolacja zbiornika stanowi wełna mineralna. Górna część zbiornika przykryta jest otwieraną przeźroczystą pokrywą wykonaną ze szkła węglowego
Wewnątrz zainstalowane są następujące podzespoły:
a. kolektor nadmuchu powietrza usytuowany w komorze powietrza od dna wanny do
przegrody z siatki
b. perforowana, wykonana z siatki stalowej przegroda oddzielająca komorę powietrzną od
komory schładzania, zadaniem której jest zapobieganie przyklejaniu się pierogów
c. złącza podawania i odbioru wody chłodzącej z generatora wody lodowej.
Transporter wybierający wykonany jest z siatki stalowej z przymocowanymi zabierakami. Szybkość transportera jest stała. Jako napęd zastosowano motoreduktor z silnikiem elektrycznym.
Zasada działania
Przed podawaniem pierogów do wanny z aparatu do gotowania, woda w wannie powinna być schłodzona do żądanej temperatury. Ugotowane w "Aparacie do gotowania" pierogi są przez mechanizm wybierający kotła wsypywane do wanny z wodą chłodzącą.
Woda chłodząca krąży w instalacji „wanna - schładzacz wody”.
Ta sama woda przy pomocy dodatkowej pompy cyrkulacyjnej przepływa przez wnętrze wanny
powodując przesuw pierogów w kierunku transportera, który ma za zadanie wybierać schłodzone (hartowane) pierogi z wanny.
Nadmuch powietrza poprzez odpowiednio skonstruowane przewody rurowe z otworami,usytuowane przy dnie wanny zapobiega przyklejaniu się pierogów do perforowanej i zabezpieczonej siatką stalową przegrody.
Schłodzone w taki sposób po gotowaniu pierogi i inne wyroby z mąki są gotowe do pakowania.
Dane techniczne
Wyszczególnienie Jedn. Dane
a. Wydajność (około) kg/h 150
b. Moc motoreduktora KW 0,25
c. Zasilanie 230, 50 V, Hz
d. Przenośnik taśmowy – siatka stalowa, tworzywo sztuczne
dopuszczone do kontaktu z żywnością,
e. Szerokość taśmy mm 500
f. Mieszadło – dwa kolektory powietrzne
g. Budowa kotła – dwupłaszczowy z izolacją wewnętrzną
z waty mineralnej
h. Wymiary wewnętrzne (l x d x h) mm 1200 x 600 x 600
i. Wymiary zewnętrzne (l x d x h) mm 1300 x 700 x 850
j. Wykonanie – stal nierdzewna